TVARY TĚSTOVIN

Pasta per la zuppa

Polévkové těstoviny.

 

 


Tagliolini krátké

Polévkové těstoviny.

 

 


Tagliolini dlouhé

Stočené polévkové těstoviny, vhodné i jako příloha.

 

 


Tagliatelle

Dlouhé nudle, široké 7 mm, prodávají se smotané do klubíček. Podávají se s celou řadou omáček, mezi ty nejznámější patří masová či boloňská.

 

 


Fettuccine

Dlouhé těstoviny, podávají se s celou řadou omáček, mezi ty nejznámější patří masová či boloňská.

 

 


Fusilli

Nejznámější sušené italské těstoviny u nás známé jako vřetena.

 

 


Fusilli bambini

Krátká vřetena, usnadňují přípravu pokrmů pro malé děti, po uvaření se nemusí krájet.

 

 


Spaghetti

Zpravidla se servírují s tomatovou omáčkou, bazalkou a dalšími bylinkami, olivovým olejem, masem a zeleninou. Mezi nejznámější omáčky k nim patří boloňská či carbonara.

 

 


Spaghetti quadri

Varianta klasických špaget, průřez nemají kulatý, avšak čtvercový.


Campanelle

Těstoviny ve tvaru malého zvonečku. Zpravidla se servírují s hustou omáčkou, vhodné do těstovinových salátů.

 

 


Fiore

Těstoviny ve tvaru květů, jsou vhodné jako příloha nebo na sladko.

 

 


Mafaldine-Riccie

Dlouhé placaté těstoviny, široké 15 mm, na obou stranách vlnité. Vhodné k omáčkám.

 

 


Mafaldine-Riccie bambini

Krátká varianta Mafaldine-Riccie usnadňují přípravu pokrmů pro malé děti, po uvaření se nemusí krájet.

 

 


Rigatoni malé

Svým vzhledem připomínají protáhlé prstýnky. Na povrchu jsou výrazně rýhované. Zpravidla se podávají jako příloha k různým omáčkám, zejména k tomatovým a smetanovým.

 

 


Rigatoni velké

Větší varianta rigatoni, o průměru 1,5 cm a délce až 4 cm v sušeném stavu. Na povrchu jsou výrazně rýhované. Zpravidla se podávají jako příloha k různým omáčkám, zejména k tomatovým a smetanovým.

 


Rigatoni bambini

Krátká varianta malých rigatoni. Usnadňují přípravu pokrmů pro malé děti, po uvaření se nemusí krájet. Oblíbené jsou i jako polévkové těstoviny.

 

 


Trottole

Zpravidla se servírují s hustou omáčkou, vhodné do těstovinových salátů.

 

 


Vánoční Campanelle

Těstoviny ve tvaru malého zvonečku. Zpravidla se servírují s hustou omáčkou, například hřibovou. Jsou vhodné i do těstovinových salátů.

 

 


Vánoční Stelle

Těstoviny ve tvaru květů, jsou vhodné jako příloha nebo na sladko.