Náš příběh
Prvotní myšlenka...
Když jsem se přistěhovala z mé rodné Opavy na jižní Moravu, byla jsem v úžasu z místního prostředí. Nekonečné vinice, středomořské podnebí, nádherný folklór a velmi příjemní a pohostinní lidé. Při poznávání tohoto kraje jsem si všimla, že je zde mnoho vinařů, kteří celý rok pečují o své vinohrady a vyrábějí úžasná vína. "Taková malá Itálie.", ale nikdo tady nevyrábí těstoviny, které jsou pro Itálii tak typické. Navíc k dobrému vínu těstoviny patří. A jelikož jsem zrovna v roce 2014 končila s předchozím podnikáním, začít s výrobou "pasty" byla moje jasná volba.
Jenže...
Většina lidí toho o výrobě těstovin moc neví a má jen jednoduchou představu, jak by to asi mohlo probíhat. No realita je ovšem o dost složitější. Po zakoupení výrobníku těstovin jsem několik měsíců laborovala (společně s dodavatelem stroje) o mouce, délce míchání a správné konzistenci těsta i sušení. Než jsem to dostala "do ruky" trvalo to. Mnohdy to byl pokus/omyl, ale začátky nejsou lehké. Obzvlášť, když nemáte nikoho, kdo by vám předal zkušenosti a učil vás.
Variace...
Jelikož jsem člověk velmi kreativní, nespokojila jsem se pouze s tím, co nabízí trh. Chtěla se něčím odlišit, a proto jsem se pustila do těstovin ochucených, které jsou lákavé nejen barvou, ale budou mít i chuť. Navíc tvarů těstovin je v Itálii celá řada, a co si budeme, jak říká jeden můj kamarád „oko žere“ :). Tak vznikly naše ochucené těstoviny rajčatové, dýňové, špenátové, s medvědím česnekem, houbové, sépiové a další. To byl další milník historie Pasta Daniely. Každé ochucení se snažíme vyrobit z čerstvých surovin, což není jednoduché, jelikož každá přísada těsta mění jeho vlastnosti. A to v praxi znamená, že potřebujete hodně pevné nervy :)
Bez přátel to nejde...
Kdybych napsala, že jsem si všechno vybudovala sama, nebyla by to pravda. Už od prvotní myšlenky mě doprovázeli přátelé a kamarádi, kteří mi hodně pomohli. Probírali se mnou technická řešení vybavení, občas mi dali směr, když jsem byla ve slepé uličce, a pomáhali mi při testování. Za to jsem jim velmi vděčná.
Jsme v tom spolu...
Aktuálně vše děláme ve dvou s mým manželem - nákup surovin, výrobu a konečný prodej. Manžel skončil na konci roku 2022 v zaměstnání v oblasti informačních technologií a od začátku následujícího roku se společně naplno věnujeme těstovinám.
Prodej ze dvora...
Do září 2023 jsme měli prodejnu součástí výrobny, která se nachází v budově za našim dvorem. Zákazníci tak měli možnost při nakupování nahlédnout přímo do výroby. Vyčlenili jsme jednu místnost v čele domu a začali budovat prodejnu se vstupem z ulice. Nyní se v prodejně nachází nejenom naše produkty, ale zákazník si zde může nakoupit vše potřebné k přípravě kompletního pokrmu i něco navíc.
Aktuálně...
V současné době máme více než dvě stovky variant chlazených a sušených těstovin. Troufáme si říct, že je to nejširší výběr v ČR. A stále vymýšlíme další. Proto naše motto zní "Těstoviny na každý den jiné".
Kvalita na prvním místě...
Našim cílem je dokonalý požitek z kvalitního jídla. Proto si zakládáme na poctivých ingrediencích bez chemie. Chceme, aby naši zákazníci poznali, že těstoviny nejsou jen příloha, ale mohou se stát především hlavním chodem, na kterém si pochutná i náročný gurmán.
Daniela & Jiří Paulíkovi
Přejeme vám spoustu příjemných gurmánských zážitků