Riso s medvědím česnekem a Irish Rump Steak

Čas přípravy

35 minut

Ingredince pro 1-2 osoby

semolinové sušené těstoviny Pasta Daniela – Riso s medvědím česnekem
vyzrálý Irish Rump Steak
tvrdý sýr parmezánového typu, v našem případě Gran Moravia
sušená rajčata nakrájená na větší kousky
šlehané rajčatové gervais (můžete vynechat)
máslo z medvědího česneku
bazalka
šalvěj – 2 větvičky čerstvé bylinky
sůl
čerstvě mletý pepř
extra panenský olivový olej
2 menší kostky másla

Postup přípravy 

Do osolené vroucí vody si dáme vařit těstoviny Riso – medvědí česnek. Vaříme cca 10 minut + 2 minuty necháme dojít ve vodě. V průběhu vaření občas promícháme, ať se nelepí ke dnu a otestujeme tvrdost. Měly by být tzv. „al dente – na skus“.
Nezapomeňte, že vody by mělo být vždy minimálně drakrát tolik, než je v hrnci těstovin. Dle typu a tvaru těstovin počítat, že se těstoviny „navaří“ na větší objem. Po uvaření je slijeme. Přidáme kapku oleje na promaštění, ať se mezi sebou nelepí. Necháme v sítku okapat a dáme pod pokličku, ať příliš nevychladnou.

Poté, co si dáme vařit vodu na těstoviny, připravíme si steak. Maso osušíme papírovou utěrkou do sucha, opepříme z obou stran.
Na pánvi si rozpálíme menší množství olivového oleje. Do pánve vložíme 2 větvičky čerstvé šalvěje a necháme rozvonět. Na silnějším plameni krátce, asi 1-2min, opečeme steak z obou stran tak, aby měl krásnou zlatavě hnědou kůrčičku. Poté přidáme máslo, plamen stáhneme a steak dopékáme z obou stran na požadovaný stupeň propečení. Rozpuštěným máslem steak často v pánvi poléváme. My děláme na rare až medium rare. Což je šťavnatější a také syrovější varianta. Ale stejně tak, můžete dopéct na medium nebo medium well – více propečený stupeň.
Hotový steak vyjmeme z pánve a necháme odpočinout na prkýnku nebo v pekáčku. Můžeme dát do trouby, aby nevychladl, než naservírujeme přílohu.
Upečené lístky šalvěje nevyhazujeme, ale necháme na dozdobení talíře. Navíc jsou chuťově výborné – křupavé šalvějové chipsy.

Pokud máme rajčatové gervais - část teplých těstovin si smícháme bokem v misce s rajčatovým gervaise.

Těstoviny (obou variant) servírujeme na talíř. Přidáme odpočatý steak, který můžeme nakrájet ostrým nožem na tenké plátky. Dozdobíme sušenými rajčaty a posypeme strouhaným parmezánem. Na teplý rump steak můžeme nechat rozpustit medvědí máslo. Pokud ho nemáme, stačí klasické nebo jiné bylinkové máslo, popř. použijeme rozpuštěné z pánve. Zlehka maso posolíme - ideálně solnými vločkami Maldonské soli. Nakonec přidáme na chuť šalvějové chipsy, čerstvou bazalku, zakápneme olivovým olejem a servírujeme!

Tento recept pro vás připravila Eliška Dudová - Šmaky slečny Elišky ve spolupráci s Pasta Daniela.

Přejeme vám dobrou chuť!